Van peuter naar kleuter

Over de bijzondere samenwerking van Cultuuronderwijs Utrecht (Co-Utrecht) met Brede School Hoograven

CO-Utrecht, onderdeel van Creatief Vermogen Utrecht, zet zich in om het creatief vermogen van zowel kinderen als leerkrachten te versterken op diverse scholen, waaronder de Brede School Hooggraven. Samen richten ze zich cultuuronderwijs voor een wel hele speciale doelgroep: jonge kinderen van 2 tot 6 jaar. Het doel? Een samenhangend en ontwikkelingsgericht aanbod voor kleuters én peuters. Dankzij hun meerjarige samenwerking kunnen ze nu nog meer focus leggen op de doorgaande leerlijn tussen peuters en kleuters, evenals de verbinding tussen binnen- en buitenschools aanbod.

Op deze manier werken CO-Utrecht en de Brede School Hooggraven eraan om de samenhang in activiteiten te versterken, de creativiteitsontwikkeling te stimuleren en de kansengelijkheid van leerlingen in de wijk Hoograven te vergroten. Door een doorgaande lijn te creëren, zorgen ze voor herhaling, oefening, verfijning en verdieping in het aanbod. Zo geven ze kinderen de ruimte om hun (werkelijke) talenten te ontwikkelen!

Wat gebeurt er bij de peuters?

Een professionele kunstenaar prikkelt in drie belevingen alle zintuigen van de peuters; de kinderen voelen de vibratie en klanken van muziek, ervaren hun lichaam bij dans, laten zich meevoeren in de fantasie van theater/poppenspel of onderzoeken verschillende beeldende materialen en technieken. Ontdekken, onderzoeken en verwondering staan hierbij centraal. De korte, interactieve voorstellingen stimuleren de taalontwikkeling en dragen bij aan zowel de sociaal-emotionele als de motorische ontwikkeling van het jonge kind.

Wat gebeurt er bij de kleuters?

In de lessen bij de kleuters worden door kunstvakdocenten creatieve en speelse werkvormen aangeboden waarmee het kind vanuit eigen mogelijkheden kan onderzoeken en ontdekken:

  • Zij stimuleren de verbeelding en prikkelen de zintuigen;
  • Zij leren de kinderen technieken en vaardigheden die bij de kunstdiscipline horen en doen dit op het niveau van het kind;
  • Zij stimuleren expressie in een veilige sfeer waarbij plezier centraal staat;
  • Zij nemen kinderen mee in een creatief proces van onderzoeken/creëren/presenteren en reflecteren.

Deskundigheidsbevordering

Met de belevingen en lessen wil CO-Utrecht ook de pedagogisch medewerker en leerkracht inspireren en motiveren om de aangeboden creatieve werkvormen ook eens zelf toe te gaan passen. Zo worden peuters en kleuters ook door het jaar heen gestimuleerd in hun creativiteitsontwikkeling en kan er herhaling plaatsvinden van dat wat is aangeboden.

Onthulling van ons kunst-doe-boek tijdens de start van de Kinderboekenweek

De afgelopen periode ontwikkelden we het kunst-doe-boek “Lekker Eigenwijs in Mijn Creatieve Stad” samen met alle deelnemende culturele organisaties uit Utrecht. Het boek zit boordevol speelse, creatieve en eigenwijze opdrachten, speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Afgelopen woensdag 2 oktober vond de feestelijke onthulling plaats tijdens de start van de Kinderboekenweek, en werd het cadeau gedaan aan maar liefst 70 scholen en in totaal 7000 leerlingen!

Een bijzondere samenwerking van het netwerk
Het kunst-doe-boek ‘Lekker Eigenwijs in mijn Creatieve Stad’ is speciaal ontwikkeld door alle deelnemende culturele partners: ClickF1, Kopa, Cultuurknooppunt, Cultuuronderwijs Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Het Wilde Westen, de Muziekroute, de Maakruimte, Villa Zapakara, EKKO, Theaterschool Utrecht, het Filiaal Theatermakers, Hoogt on Tour, ZIMIHC, de Dansers, Vocal Statements, Kanaal30 en de Vrijstaat. Het boek werd cadeau gedaan aan 7000 leerlingen in Utrecht. We werkten hiervoor samen met Bibliotheek Neude met een groot bereik met zowel de aangesloten scholen van CVU als de dBos scholen.

Feestelijke onthulling in Bibliotheek Neude
De onthulling van het kunst-doe-boek werd ingeleid door een eindpresentatie van het bijbehorende project ‘Mijn Creatieve Stad’, een multidisciplinair programma waarbij leerlingen van Utrechtse basisscholen elkaar ontmoeten en als creatieve makers aan de slag gaan. Theatermakers, kunstenaars en/of vakdocenten uit het netwerk van Creatief Vermogen Utrecht komen langs op de scholen om samen met de kinderen hun culturele omgeving te onderzoeken.

Eigenwijs
In deze speciale Kinderboekenweek-editie rondom het thema ‘Eigenwijs’, zijn leerlingen van drie Utrechtse basisscholen samen met taalkunstenaar Trea Scholten vanuit de Bibliotheek Utrecht met triloletten aan de slag gegaan. De kinderen van de Lukasschool en de Fritz Redlschool hebben met behulp van ClickF1 de trioletten omgetoverd tot AI-video’s. Cultuuronderwijs Utrecht en Theaterschool Utrecht hebben samen met de kinderen van de Koekoek deze trioletten uitgewerkt tot een theatrale flashmob die als start van de Kinderboekenweek in de Bibliotheek Neude is gepresenteerd. 

Peter Sambros (Muziekroute) over het bezoek van Pabo-studenten

Creatief Vermogen Utrecht en de Pabo werken samen. Vanuit CVU bieden we een deskundigheidprogramma waarin derdejaars pabo-studenten een kijkje nemen in de keuken van Creatief Vermogen Utrecht. Studenten bezoeken de culturele partners die hen inspiratie bieden en kennis delen. De serie creatieve lessen die de studenten ontwikkelen worden op hun eigen stageschool getest met een vervolg waarbij de resultaten met de culturele partners worden gedeeld.

 

Eerder lieten we twee studenten aan het woord over het eerste werkbezoek aan de culturele partners. Dit keer spraken we met een cultureel partner over het project. Peter Sambros, artistiek leider van de Muziekroute vertelt:

“Ik was heel nieuwsgierig naar de pabo-studenten. Onze muziekdocenten werken als team samen met leerkrachten. Als die combinatie goed samenwerkt, levert dat een hele mooie muziekles op. Ik was benieuwd naar het inzicht dat de studenten al zouden hebben in creatieve processen: wat hebben ze daar al over geleerd, wat weten ze al?

Gezamenlijke leervraag
Bij het eerste bezoek van de studenten heeft Peter hen in vogelvlucht meegenomen in de Muziekroute: van de lange leerlijn muziek met de Muziekroutekaart en filmpjes van lessituaties, voorstellingen en ensembleweken. Vervolgens hebben de studenten hun lesplannen toegelicht. Met elkaar zijn de plannen besproken, waarbij ook Peter de reageerde op de plannen maar vooral de groep meenam om op elkaar te reageren. Peter: “Heel mooi was dat een gezamenlijke leervraag helder werd, los van praktische tips op het lesplan. Die vraag ging over de balans tussen het directief aanbieden van materiaal in je les en het ruimte geven voor creativiteit van de leerling. Het bleek dat ze dat het moeilijkste onderdeel vonden, maar zich er wel heel erg bewust van waren. Hun denken daarover was al ver, ze beseften heel goed dat een te gekaderde opdracht niet zoveel in het proces oplevert.”

Ritmes en ridders
“Het was verrassend om te zien dat de studenten best veel gedaan hebben met de werkvormen die we aanbieden en die zich ook eigen konden maken. Een praktisch voorbeeld: ik vertelde over namen van fruit die we gebruiken bij ritmische oefeningen: ap-pel bijvoorbeeld. Een van de studenten werkte met het thema middeleeuwen en koos vervolgens woorden als ‘harnas’ zodat de ritmische oefeningen aansloten bij zijn thema.


De waarde van het proces
In de nabespreking vertelden de studenten hoe hun lessen verliepen. Waar ze tegenaan liepen in hun lessen bleek aan te sluiten bij de eerder geformuleerde leervraag. Peter: “Ze merkten dat als je als leerkracht te dwingend wordt dat tot allemaal dezelfde eindresultaten leidt bij de kinderen. Het viel me daarnaast op dat ze zelf erg genoten van het proces met de kinderen en dat de eindresultaten er minder toe doen. Ze zagen mooie dingen gebeuren: kinderen die het heel lastig vonden zelf iets te verzinnen, maar ook kinderen die ineens de leiding namen.”

Leerkrachten van de toekomst
“Voor de Muziekroute is de muzikant in de klas van onschatbare waarde, die neemt een wereld mee in de klas en kan een nieuw of ander rolmodel zijn. Maar in de samenwerking met de leerkracht is het dan heel belangrijk dat de nieuwe lichting leerkrachten open staat voor creativiteit. Dat ze de waarde inzien van creatieve processen, zonder heel concreet eindresultaat. En dat bleek bij deze groep!”

 

 

Workshop Speelsheid en aandachtige betrokkenheid als motor voor creatief vermogen in de klas

Op woensdag 20 april vond de jaarlijkse Conferentie Cultuureducatie met kwaliteit plaats. Ook Creatief Vermogen Utrecht verzorgde een online sessie met de workshop Speelsheid en aandachtige betrokkenheid als motor voor creatief vermogen in de klas. Salomé Nobel (CVU / HKU) gaf de deelnemers samen met Janneke Bakker (leerkracht Nieuwe Regentesseschool.) en Nartano Glijn (oud-schooldirecteur) een inkijkje in hoe je een fysieke, mentale en creatieve staat van zijn, de creatieve grondhouding, kunt ontwikkelen en onderhouden.

 

Salomé Nobel tijdens de online workshop op de Conferentie CMK

Salomé Nobel sprak ooit een leerkracht die verzuchtte: “ik leef meer in de methodes dan in het hier en nu”. Dat was voor haar de start om aan de slag te gaan met ‘in het hier en nu zijn’, één van de vijf pijlers van de creatieve grondhouding. In de workshop lichtte ze de vijf pijlers van de creatieve grondhouding kort toe. Dat zijn:

  • In het ‘hier en nu’ zijn mentaal en fysiek
  • Kunnen en durven improviseren
  • Enthousiasme: je eigen creatieve vermogen inzetten
  • Zelfbewustzijn: continu reflecteren
  • Kennis van deelaspecten van creatief vermogen/creatief gedrag

Ze wijst de deelnemers op de Bundel Handelen in het hier en nu. De creatieve grondhouding van de leerkracht, die nét bij CVU is verschenen. Daarin bevindt zich ook een poster van ‘Shamy’, het stemmetje dat je in jezelf hoort wanneer je iets doet waar je je voor schaamt. In de bundel is, in het artikel van Linda Rosink en Manja Eland, veel meer te lezen over Shamy, en hoe je met hem om kunt gaan.

Salomé vertelt over ‘Shamy’


Oefenen

De creatieve grondhouding kun je met behulp van kleine oefeningen dagelijks ‘trainen’. In de workshop startten we met een mini-meditatieoefening die de aandacht naar binnen brengt. Salomé nodigt ons achtereenvolgens uit om voor jezelf vijf dingen te benoemen die je hoort, dan vijf dingen die je om je heen ziet, en dan vijf dingen die je fysiek ervaart. Na even zo naar binnen gekeerd te zijn is de blik op de wereld weer ‘fris’.
De deelnemers werden vervolgens uitgedaagd om na te denken over wat hen vertrouwen geeft over hun handelen bij het begeleiden van een creatief proces. Er komen mooie diverse reacties: van ‘Een kader’, ‘Het idee dat er verschillende opties zijn’, tot een ‘vast stappenplan met ruimte voor chaos’.
Ook op de vraag welk symbool, zinnetje of beeld je kunt oproepen als je het nodig hebt gaf diverse mooie reacties van de deelnemers. ‘Mijn voeten voelen op de grond’, ‘Het beeld van een klas die helemaal meegaat in mijn verhaal’, ‘De zon’ en meer.

Janneke Bakker deelt haar ervaringen als leerkracht en gaat ook in op de valkuil om ‘toch graag aan het eind iets af te willen hebben, een resultaat”. Aan de hand van drie typen leerlingen gaan we in gesprek over hoe een kind verder geholpen kan worden als het creatieve proces stokt. Bijvoorbeeld Jip, een kind dat gelijk enthousiast aan een opdracht begint en na vijf minuten vastloopt. De deelnemers zouden onder andere vragen ‘Gaat het niet meer? ‘, ‘Wat heb je al, waarom’? of helpen met structuur aanbrengen.

Tenslotte gaf Nartano Glijn een inkijkje in de rol van een directeur bij het stimuleren van een creatieve grondhouding bij leerkrachten. Hij vertelt hoe hij op zoek ging naar zijn eigen creatieve invulling van een leidinggevende functie. Het lukte hem om verbinding te maken met creatieve kant als muzikant. Hij vraagt de deelnemers wat zij nodig hebben van hun directeur om hen te faciliteren. Meerdere deelnemers noemen dat de beschikking hebben over een fysieke ruimte waar ‘geklooid, muziek gemaakt of ‘op een andere manier lesgegeven’ kan worden van belang is.

In 45 minuten hebben de deelnemers geproefd aan de creatieve grondhouding en hoe je die kunt trainen. Veel meer is te lezen in de Bundel Handelen in het hier en nu. De creatieve grondhouding van de leerkracht.

 

Samenwerking CVU en Pabo van start

Creatief Vermogen Utrecht is een samenwerking rijker: Hogeschool Utrecht Pabo is partner van CVU. De Pabo met haar toekomstige leerkrachten, creatieve partnerschappen van kunstenaars, leerkrachten én kinderen werken samen! De samenwerking werd voorafgegaan door een onderzoek vanuit CVU, uitgevoerd door Linda Rosink (Kopa), over hoe de samenwerking eruit kan zien.

Derdejaars studenten ontwerpen cultuuronderwijs door kunst te verbinden met wereldoriëntatie. Binnen het programma Kind in de wereld, krijgen studenten inzicht in actuele maatschappelijke en/of technologische vraagstukken en onderzoeken nieuwe vormen rondom deze ontwikkelingen door ze bespreekbaar te maken met leerlingen. Vanuit CVU bieden we een deskundigheidprogramma waarin derdejaars pabo-studenten een kijkje nemen in de keuken van Creatief Vermogen Utrecht. Studenten bezoeken de culturele partners die hen inspiratie bieden en kennis delen.  De serie creatieve lessen die de studenten hebben ontwikkeld, worden op hun eigen stageschool getest met een vervolg waarbij de resultaten met de culturele partners worden gedeeld.

In twee voorbereidende bijeenkomsten gaf Pabo-docent Lydia Schröder de deelnemende culturele partners een introductie over de Muzische methode Go. Vanuit CVU gaven Jolanda Schouten (HKU) en Sanne Wichman (De Dansers) de pabo-studenten een introductie  over Creatief Vermogen, de samenwerking in het netwerk, De Diamant en andere parels uit het netwerk.

Tonke Koppelaar, illustrator, bracht de introductie in beeld in twee illustraties.

 

Illustratie over de samenwerking met de pabo

 

Illustratie over samenwerking CVU en Pabo

Creatief vermogen in afstudeeronderzoek Suzanne van den Hondel

Suzanne van den Hondel is dansdocent in het primair onderwijs en Gemeentelijk coördinator Cultuureducatie met Kwaliteit in de Regio Midden-Holland. Nu volgt ze de master kunsteducatie aan de HKU en studeert dit jaar af. Zij onderzoekt hoe creatief vermogen een plek kan krijgen tijdens de alledaagse lespraktijk op school. Ze maakt hiervan gebruik van de theorie van Creatief Vermogen Utrecht rond de stralen van de diamant. Een mooi voorbeeld van hoe het gedachtegoed van Creatief Vermogen Utrecht zijn weg vindt onder studenten en (toekomstige) docenten. Suzanne vertelt over haar onderzoek.

“Ik werk als dansdocent en startte mijn master aan de HKU met de vraag hoe ik dans kan inzetten als middel in het onderwijs. Ik heb tijdens mijn master onder andere een lessenserie met dans en wereldoriëntatie gemaakt en hield me bezig met creatief denken in de klas. Met mijn afstuderen wilde ik het breder trekken: wat is de functie van de kunstvakken bij het ontwikkelen van creatief vermogen? In mijn vooronderzoek kwam ik in contact met Jolanda Schouten en Salomé Nobel, beide werkzaam aan de HKU en onderdeel van CVU. Jolanda is mijn afstudeerbegeleider. Ik heb de essay’s over de theorie van de Diamant betrokken in mijn onderzoek en het brede begrip van creativiteit zoals dat door CVU gehanteerd wordt en de stralen van de Diamant spraken mij erg aan. Voor leerkrachten krijgt het begrip zo veel meer waarde.”

Daar waar de diamantslijper een tool is waar kinderen zelfsturend aan de slag gaan met verschillende aspecten van creatief vermogen probeert ze een tool te ontwikkelen waarmee leerkrachten in het primair onderwijs creativiteit kunnen uitlokken: “Ik wil leerkrachten iets bieden waarmee ze bijvoorbeeld opdrachten in de klas kunnen geven en waarmee ze het procesgerichte werken zoals dat bij kunstvakken wordt ingezet kunnen gebruiken bij andere vakken. Om dit te ontwikkelen heb ik veel interviews gehouden en steeds kom ik weer terug bij de vraagstelling die je gebruikt. De manier waarop je vragen stelt is essentieel om nieuwsgierigheid uit te lokken. Denk aan vragen zoals ‘Wat gebeurt er als….’ en ‘Hoe bewegen we ons als….’. In mijn tool wil ik leerkrachten allerlei vragen aanreiken die aansluiten bij wat er in de klas behandeld wordt en waar zij mee verder kunnen en kinderen mee aan het werk kunnen zetten. De Diamantslijper kan eventueel later weer gebruikt worden om te reflecteren op het proces. De vragen bedenk ik in een werksessie met leerkrachten. Binnenkort hoop ik de scholen in te mogen om mijn tool te gaan testen!”

Podcast
Onderdeel van Suzannes project is een podcastserie met professionals uit de creatieve sector over wat creativiteit is en wat de waarde daarvan is  voor het primair onderwijs. Suzanne: “Ik heb veel interviews gehouden met leerkrachten en experts uit de hoek van kunsteducatie. Ik startte met een interview met Suzan Lutke, en dacht toen dat het eigenlijk heel erg zonde is om dat voor mijzelf te houden. Daarom heb ik er toen een podcast van gemaakt: What te K*nst! Er zijn inmiddels vijf afleveringen te vinden op Spotify!”

Benieuwd naar de podcast van Suzanne? Je vindt hem hier op Spotify.

Portret Suzanne van den Hondel

Partner aan het woord | Linda Eversteijn en Patrick Onderweegs | Hoogt on Tour

Met de Filmeducatie van Hoogt on Tour ontwikkelen leerlingen de kennis, vaardigheden en mentaliteit om film, beeldtechniek en beeldtaal te onderzoeken, te begrijpen en toe te passen. In het dagelijks leven en bij het vertellen van hun eigen verhaal. Hoogt on Tour heeft partnerschappen met de Nieuwe Regentesseschool en sinds dit jaar met Op Avontuur. Linda Eversteijn is coördinator educatie bij Hoogt on Tour sinds maart 2020. Patrick Onderweegs is filmmaker en docent bij het Grafisch Lyceum Utrecht en is als vakdocent betrokken bij Hoogt on Tour. Zij vertellen over de nieuwe samenwerking met Op Avontuur.

‘Het programma met Op Avontuur is net gestart en duurt twee jaar. De feestelijke kick-off die we verzorgen bij de start van een project moest dit keer in oktober last minute online gedaan worden. Een van de resultaten daarvan is de leuke video die onze vakdocenten maakten. Naast een kick-off moment bestaat ons programma uit twee studiemiddagen voor leerkrachten van de school en uit drie lessenreeksen. De eerste lessenreeks wordt gegeven door onze vakdocenten. De tweede lessenreeks ook, maar halverwege vindt een ‘switch’ plaats en komt er meer gewicht bij de leerkracht te liggen. De derde reeks wordt gegeven door de leerkracht, maar met ondersteuning van onze vakdocent. We sluiten het project af met een filmfestival waar alles wat de leerlingen gemaakt hebben te zien is.’

Blokkendoos
Iedere reeks bestaat uit modules, zoals storytelling, geluidseffecten, geluid opnemen, storyboard, fictie, documentaire, iMovie/montage, visual effects. Linda: ‘De modules zijn een soort blokken in een blokkendoos,  ze kunnen afzonderlijk gebruikt worden maar je kunt ze ook stapelen’. We ontwikkelen de modules, terwijl we ze geven. We gebruiken de ervaringen in de lessen om de modules te verbeteren, vertelt Patrick: ‘Er is ruimte voor feedback. We evalueren elke module met de leerkrachten samen. Ook is er een A- en een B-versie van elke module. In de A-versie zijn er meer kaders. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld de opdracht om een hele korte film te maken met een bestaand verhaal. De vrijheid ligt daarbij in hóe ze dat script uitvoeren en in beeld brengen. Bij een B-versie schrijven ze zelf het verhaal.’

Animatiestudio
Op school richt Hoogt on Tour een lokaal in als mediastudio. ‘Denk aan animatietafels, een greenscreen en een kast vol filmapparatuur. De mediastudio blijft op school en kan dus altijd gebruikt worden. De kleuters werkten vorige week met het green screen. Ze verzonnen een wereld waar ze graag wilden zijn, bijvoorbeeld een oceaan met koraal. Daar maakten ze tekeningen van die als achtergrond dienden voor hun filmpjes. Lopend voor groen scherm zwemmen ze zo opeens door hun eigen wereld’, vertelt Linda.

De magie van film
Kinderen ontdekken de magie van film. ‘Ze leren dat je een nieuwe werkelijkheid kunt creëren. Én ze leren in het proces heel goed samenwerken, omdat ze samen keuzes moeten maken’, vertelt Linda. Het project slaat aan. Leerlingen lopen over van enthousiasme. Patrick vult aan: ‘Het maken van trailers was een gigantisch succes. De kinderen zeiden na afloop: ‘nu willen we ook de hele film maken!’

Vakoverstijgend
Doordat de mediastudio op school blijft en de apparatuur dus beschikbaar is voor leerkrachten en leerlingen is het gemakkelijk om de lessen ook toe te passen bij andere vakken. Ook de modules die leerkrachten kunnen gebruiken en de vaardigheden die zij zelf leren dragen daar aan bij. ‘Omdat ze nu de kennis hebben van de technieken kunnen ze er zelf gemakkelijk iets mee doen, bijvoorbeeld in een themaweek. Gaat het over de moestuin, dan kunnen zij zelf een videoportret van de moestuin maken. Ze krijgen dus een waardevol gereedschap in handen. Ik heb al gehoord van een leerkracht die nu in een andere les met stopmotion werkt’, vertelt Patrick.

Zelfvertrouwen en verbeeldingskracht
Voor de leerlingen levert het misschien nog wel meer op. Linda: ‘Als eerste zelfvertrouwen. De leerlingen verrassen zichzelf met wat ze kunnen bedenken en maken. We spreken de verbeeldingskracht aan en leren de kinderen om zich te uiten en hun eigen verhaal te vertellen.’ Daarnaast helpt het kinderen ook om beelden te interpreteren en te reflecteren op beeld, omdat ze begrijpen hoe die beelden gemaakt zijn. Patrick: ‘Wat is waar, wat is in scene gezet? Dat leren ze door het zelf te doen.’ Door samen films te kijken en te bespreken tijdens de kick-off van het project  leren de leerlingen bovendien dat er verschillende perspectieven zijn. Zo ontwikkelen ze empathie.

 

 

Opfrisser @ Home : Visual Thinking Strategy

Visual Thinking Strategy

Enige tijd geleden heeft het Centraal Museum ons meegenomen in deze manier van kijken en praten over kunst. Zet een afbeelding van een kunstwerk op je computer en behandel de volgende vragen:
 
● Wat gebeurt er?
● Waar zie of hoor je dat aan?
● Wat kan je er nog meer over vertellen?
 
Veel plezier!
 

Beeld: detail van Stilleven (bakje met appels), Bart van der Leck, 1921, olieverf op doek, collectie Centraal Museum Utrecht.

 

Creatieve Shotjes van De Vrijstaat

Tijdens de coronacrisis blijven onze partners natuurlijk zoveel mogelijk doorgaan met het stimuleren van creatief vermogen, ook thuis. CVU verzamelt deze initiatieven op de inspiratiepagina. 

De Vrijstaat deelt dagelijks rond etenstijd Creatieve Shotjes met inspirerende opdrachten voor thuis. De opdrachten zijn gebaseerd op de stralen van de diamant: creatief denken, jezelf aansturen, ambachtelijkheid tonen, omgevingsgerichtheid, creatief proces doorgronden, reflecteren op wat je doet, verbeeldingskracht tonen, creatief doen en samenwerken.

De opdrachten zijn heel divers, zoals:

  • Maak foto’s van kunst bij jou in de wijk/straat. Welke vind jij mooi/lelijk en waarom?
  • De deur naar..  Je transformeert de woonkamer in iets anders. Ga op de gang staan, kom binnen en doe alsof…

… je een kerk binnenkomt
… je een spookhuis binnengaat
… je een paleis binnen loopt
… je een zwembad binnen komt
Bedenk zelf een locatie

De rest van de familie kan raden!

  • Waarvan raak jij gefrustreerd? Schrijf dit kriskras op een papier en plak deze op je slaapkamerdeur.
    Geef alle frustraties een eigen kleur.

Je vindt alle Creatieve Shotjes op de Instagram van De Vrijstaat.

Play it forward – Pionier live op YouTube

Tijdens de coronacrisis blijven onze partners natuurlijk zoveel mogelijk doorgaan met het stimuleren van creatief vermogen, ook thuis. CVU verzamelt deze initiatieven op de inspiratiepagina. 

Pionier gaat elke donderdag om 14.00 live op YouTube een creatieve opdracht doen.

Maak je mee?

We kunnen niet anders dan vooruit. Ook als we niet weten hoe COVID-19 zich verder ontwikkelt.  Kunst kan helpen. In rare en ontwrichtende tijden als dit, is het goed om soms ook even stil te staan. Om aandacht te geven aan wat je er bij voelt. Om te bevatten van wat er allemaal om ons heen gebeurt. En dat is niet altijd in tekst en gesprek te uiten. Soms is er niets fijner dan je met beeld te uiten. Door samen te gaan maken.

Pionier gaat elke donderdag om 14.00 live op YouTube een creatieve opdracht doen met iedereen die daar behoefte aan heeft. Gratis.

26 maart / Tijdscapsules maken
2 april / Schilderen als Teun Hocks
9 april / Superhero’s
16 april / WC rol beestjes
23 april / Design Thinking

https://www.youtube.com/channel/UCR9iAWqIX9r7BNNraeZs7dw