Onthulling van ons kunst-doe-boek tijdens de start van de Kinderboekenweek

De afgelopen periode ontwikkelden we het kunst-doe-boek “Lekker Eigenwijs in Mijn Creatieve Stad” samen met alle deelnemende culturele organisaties uit Utrecht. Het boek zit boordevol speelse, creatieve en eigenwijze opdrachten, speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Afgelopen woensdag 2 oktober vond de feestelijke onthulling plaats tijdens de start van de Kinderboekenweek, en werd het cadeau gedaan aan maar liefst 70 scholen en in totaal 7000 leerlingen!

Een bijzondere samenwerking van het netwerk
Het kunst-doe-boek ‘Lekker Eigenwijs in mijn Creatieve Stad’ is speciaal ontwikkeld door alle deelnemende culturele partners: ClickF1, Kopa, Cultuurknooppunt, Cultuuronderwijs Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Het Wilde Westen, de Muziekroute, de Maakruimte, Villa Zapakara, EKKO, Theaterschool Utrecht, het Filiaal Theatermakers, Hoogt on Tour, ZIMIHC, de Dansers, Vocal Statements, Kanaal30 en de Vrijstaat. Het boek werd cadeau gedaan aan 7000 leerlingen in Utrecht. We werkten hiervoor samen met Bibliotheek Neude met een groot bereik met zowel de aangesloten scholen van CVU als de dBos scholen.

Feestelijke onthulling in Bibliotheek Neude
De onthulling van het kunst-doe-boek werd ingeleid door een eindpresentatie van het bijbehorende project ‘Mijn Creatieve Stad’, een multidisciplinair programma waarbij leerlingen van Utrechtse basisscholen elkaar ontmoeten en als creatieve makers aan de slag gaan. Theatermakers, kunstenaars en/of vakdocenten uit het netwerk van Creatief Vermogen Utrecht komen langs op de scholen om samen met de kinderen hun culturele omgeving te onderzoeken.

Eigenwijs
In deze speciale Kinderboekenweek-editie rondom het thema ‘Eigenwijs’, zijn leerlingen van drie Utrechtse basisscholen samen met taalkunstenaar Trea Scholten vanuit de Bibliotheek Utrecht met triloletten aan de slag gegaan. De kinderen van de Lukasschool en de Fritz Redlschool hebben met behulp van ClickF1 de trioletten omgetoverd tot AI-video’s. Cultuuronderwijs Utrecht en Theaterschool Utrecht hebben samen met de kinderen van de Koekoek deze trioletten uitgewerkt tot een theatrale flashmob die als start van de Kinderboekenweek in de Bibliotheek Neude is gepresenteerd. 

Creatief Vermogen Utrecht brengt kunst-doe-boek uit: “Lekker Eigenwijs in Mijn Creatieve Stad”

Tadaaa: verrassing! Bij Creatief Vermogen Utrecht hebben we afgelopen periode niet stilgezeten. Samen met onze culturele partners hebben we het kunst-doe-boek “Lekker Eigenwijs in Mijn Creatieve Stad” ontwikkeld, als cadeau voor maar liefst 7000 kinderen in Utrecht.

Het boek zit boordevol speelse, creatieve en eigenwijze opdrachten, speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Maak bijvoorbeeld een storyboard met Hoogt on Tour, ga op pad door de wijk en creëer je eigen dans met De Dansers of ontwerp je eigen futuristische gebouw met De Vrijstaat! Het kan voor ons niet eigenwijs genoeg…

We zijn trots om aan te kondigen dat we op 2 oktober (tijdens de start van de Kinderboekenweek 2024) van 11:00 tot 12:00 het boek feestelijk onthullen in de Bibliotheek Utrecht! Kom je ook?

In de kern: de Diamantslijper

In de kern van Creatief Vermogen Utrecht 💎

In deze serie delen we de theorieën en bouwstenen die de afgelopen periode zijn ontwikkeld door onze belangrijke kennispartner: de HKU.

Hoe wakker je creatief denken aan? Hoe help ik leerlingen hun verbeeldingskracht te ontdekken? Daarvoor ontwikkelden we de Diamantslijper! Een tool die leerlingen meer eigenaarschap geeft over hun creatief vermogen.

Maak in deze video kennis met de kracht van de Diamantslijper in de klas. Met uitleg door Salomé Nobel en animaties door Tonke Koppelaar.

De Diamantslijper brengt je verder dan mooi of lelijk

door Gerry van der Lit

Hoe stimuleer je het creatief vermogen van je leerlingen en van jezelf? Interne cultuurcoördinatoren van de scholen van SPO Utrecht worden op de Prof. Kohnstammschool getraind door Anne-Marie Knippels van Het Filiaal theatermakers. Schoenen uit, de speelzaal in en verbeelden! Wat blijkt? Basisoefeningen van theatermakers kun je prima gebruiken voor je woordenschatlessen in de klas.

Eindelijk is het netwerk weer in levende lijve bijeen. De afgelopen coronajaren waren al hun cultuurnetwerkbijeenkomsten online. Heerlijk om weer samen aan de slag te gaan en zélf aan het eind van een werkdag iets te creëren, vinden ze. Dat geeft energie! In opperste concentratie ontstaan vanmiddag dan ook bijzondere verhalen tijdens deze ‘diamantslijpertraining’, die Anne-Marie geeft namens Creatief Vermogen Utrecht.

De Diamantslijper
‘De Diamantslijper’ is een doos met vragenkaarten, gerangschikt op moeilijkheidsgraad, die het creatieve proces op gang brengen. Je kunt de kaarten gebruiken met leerlingen, maar ook in je eigen team, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een nieuw thema. De Diamantslijper is ontwikkeld door Creatief Vermogen Utrecht (CVU). Kijk eens goed, de doos staan misschien vergeten in een kast op school, want ze zijn in 2018 uitgedeeld aan de scholen die een partnerschap hebben met CVU.

Experimenteren met verbeeldingskracht
Anne-Marie Knippels benadrukt het belang van onderzoek. Ze laat een filmpje zien van het ontstaansproces van de theatervoorstelling ‘Enkeltje Mars’ van Het Filiaal. ,,Je probeert wat uit, je knutselt wat: zo ontstaan ideeën. Je werkt samen aan iets, terwijl je niet weet wat het resultaat wordt. Onze theatermakers doorlopen dezelfde fases als jullie met je klas. In ons theater zie je gewoon het eindresultaat. Deze beginfase helpt je om in het onderwerp te komen. Vaak is die fase kort, omdat de tijd beperkt is. Tijdens een creatieve les wil je immers met je leerlingen iets máken. Maar juist deze fase is fantastisch om ideeën uit te proberen. Om dit nog meer body te geven, kun je de kaartjes van de Diamantslijper gebruiken om te reflecteren. Ze helpen je om verder te komen dan ‘mooi’ en ‘lelijk’.’’

Voorbeelden van vragenkaartjes uit de Diamantslijper

  • Wat vond je leuk om te doen?
  • Wat vond je moeilijk om te doen?
  • Wat zou je volgende keer anders doen?
  • Welk geluid vind je passen bij dit werk?
  • Doet het je ergens aan denken?

Een creatieve schrijfopdracht met behulp van kunstkaarten/kaarten met afbeeldingen

  • Kijk goed: welk woord komt in je op?
  • Wat zie je echt? Noem drie dingen
  • Wat zie je nog meer? (drie dingen)
  • Welke kleuren zie je?
  • Stel dit is een locatie: waar zou dit zijn?
  • Stel er is iemand, waar zou die staan?
  • Hoe ziet het er dan uit? Waar zou die naar kijken?
  • Wat zou die voelen, ruiken, ervaren?
  • Wat zou er kunnen gebeuren?

Opdracht: schrijf een tekstje van drie zinnen en verzin een pakkende titel.

Karen (cultuurcoördinator SO Fier) vertelt wat ze schreef. “In eerste instantie dacht ik: hier kan ik niks mee.’’ Juist ondanks die lichte frustratie, maakte zij uiteindelijk een heel poëtische tekst bij haar kaart over ’alleen’ zijn. ,,Ik ervaar nu zelf ook dat dit onderzoek de drempel lager maakt.’’

En dan gaan de schoenen uit. In de speelzaal van de kleuters ervaren de cultuurcoördinatoren van SPO Utrecht elkaars aanwezigheid (voelen in de ruimte) en reageren ze als groep zonder leider, op de bewegingsopdrachten van Anne-Marie. Het uitbeelden van woorden (woordenschatoefening!) leidde tot licht ongemak. Anne-Marie herkent dat wel. ,,De tijd is nu zo kort, het tempo ligt hoog. Met je groep bouw je dat veel langzamer op en in die sfeer ervaren kinderen helemaal niet dat ze bekeken worden.’’

Interesse in de Diamantslijper-box? Kijk dan hier op de website en neem contact op.

Een jaar lang elke dag creatieve inspiratie

Om het 10-jarig bestaan te vieren geeft De Vrijstaat een scheurkalender uit. In de scheurkalender vind je Creatieve Shotjes voor je dagelijkse dosis Kunst. De opdrachten in de scheurkalender zijn ingedeeld volgens de Stralen van de Diamant van Creatief Vermogen. Hang deze kalender aan de muur en laat je verleiden om elke dag iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan!

Je bestelt de kalender voor 10 euro bij De Vrijstaat.

De stopdans – De MuziekRoute

De MuziekRoute laat kinderen van de Brede School Overvecht op een creatieve manier kennis maken met muziek, zowel vocaal als instrumentaal. Juf Ruth en Meester Ruben hebben nu een eigen muziekstudio en geven online muziekles zodat je ook thuis muziek kunt maken! De video’s van De MuziekRoute worden ook gedeeld op de Facebookpagina van De Brede School.

Juf Sam danst de Stopdans. Doe je mee?

Online inspiratie – Centraal Museum Utrecht

Vanaf 1 juni heeft onze creatieve partner Centraal Museum Utrecht haar deuren weer geopend. Om het met elkaar veilig te houden heeft elke bezoeker een online ticket nodig. Ook met Museumkaart of andere voordeelkaart.

Ben je echter niet in de gelegenheid om het museum te bezoeken? Niet getreurd! Want wist je dat je online ook een groot deel van de collectie kunt bekijken vanuit je huis of bijvoorbeeld samen met je klas? Van Pyke Koch tot Dick Bruna: blader door de collectie van het Centraal Museum en ontdek je favoriete object. De online collectie bevat tienduizenden objecten en wordt regelmatig geüpdatet. Bekijk hier de online collectie.

Het Centraal Museum heeft ook leuke opdracht bedacht die je vanuit huis of samen met je klas kunt doen. Doe je mee?

Opdracht: De inspiratie van kunstenaars (Geschikt voor de midden- en bovenbouw)

Wat is inspiratie? Waar halen kunstenaars hun inspiratie vandaan? Wat als je geen inspiratie hebt?

A. Ontdek waar kunstenaars hun inspiratie vandaan halen. Bekijk het filmpje en doe mee met Francis! Pak papier en tekenspullen en zet de video op pauze om de onderstaande opdrachten te doen.
B. Kijk goed naar het eerste schilderij, wat zie je allemaal? Wat valt jou op? Bedenk het en/of schrijf het op.
C. Stel je voor, je stapt in het schilderij. Wat ruik je? Wat hoor je? Bedenk het en/of schrijf het op.
D. Maak een zelfportret! Kies zelf welke materialen je hiervoor wilt gebruiken.
E. Bedenk en schrijf (samen of alleen) een verhaal bij het schilderij Groupshow van Marlene Dumas.

Theaterles De Groentjes – Dromen zingen les 10

Tijdens de coronacrisis delen we ‘Opfrissers @ Home’ om creatief vermogen te stimuleren, ook tijdens thuisonderwijs.  In samenwerking met de HKU en CVU maken studenten van de docent theater opleiding van de HKU korte theaterlesjes voor groep 7 en 8. De theaterlessen verschijnen op hun YouTubekanaal en op de inspiratiepagina op onze website.

Studenten  van de docent theateropleiding aan de HKU lopen normaal stage in het onderwijs. Nu die stages stil liggen, hebben ze andere wegen gezocht om het creatief vermogen van leerlingen aan te wakkeren. Studenten Xander Lenders, Rodee Tengeler, Cato Haccou en Kelly Hoogerheijde, samen De Groentjes”, zijn studenten uit jaar 2 en 3. Zij gebruiken de stralen van de Diamant en de kaartjes van de Diamantslijper als inspiratie en vertrekpunt voor hun online theaterlessen Elke week één thema uitgewerkt in 4 korte lessen, elke dag door een andere docent gegeven.

Voor contact met De Groentjes: degroentjes.theaterlessen@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=Cagfao1HLqA

Online muziekles – De MuziekRoute

De MuziekRoute laat kinderen van de Brede School Overvecht op een creatieve manier kennis maken met muziek, zowel vocaal als instrumentaal. Juf Ruth en Meester Ruben hebben nu een eigen muziekstudio en geven online muziekles zodat je ook thuis muziek kunt maken! De video’s van De MuziekRoute worden ook gedeeld op de Facebookpagina van De Brede School.

Check je muziek kennis met de melodie quiz van juf Ruth en meester Ruben: