Startsein Creatief Vermogen Utrecht 2021-2024 gegeven door wethouder Anke Klein _

Startsein Creatief Vermogen Utrecht 2021-2024 gegeven door wethouder Anke Klein

Ook de komende vier jaar gaat Creatief Vermogen Utrecht (CVU), dat bestaat uit partnerschappen tussen meer dan 30 scholen en 12 culturele instellingen in de stad, het ‘creatief vermogen’ van kinderen in Utrecht stimuleren. Wethouder mw. Anke Klein gaf op 15 januari tijdens de online nieuwjaarsborrel van CVU het startsein voor deze nieuwe periode.

Samen richten we ons op het ontplooien en verankeren van kunsteducatie in het onderwijs en het vergroten van kansengelijkheid. Want kunst is van en voor iedereen. Kinderen ervaren de kracht van creativiteit door op hun eigen manier nieuwe ideeën te onderzoeken, oplossingen te bedenken of te maken. Zo werden de kinderen van de Johannesschool KSU, Ithaka ISK en LEF de afgelopen jaren letterlijk en figuurlijk in beweging gezet door De Dansers. Samen met leerkrachten ontwikkelden zij onder andere korte dansopdrachten voor in de klas. En onlangs zijn de kinderen van basisschool Op Avontuur gestart met het maken van hun eigen films onder leiding van Hoogt on Tour. Het levert de kinderen zelfvertrouwen op, omdat ze zichzelf verrassen met wat ze kunnen bedenken en maken. Daarnaast helpt het leerlingen om beelden te interpreteren en daarop te reflecteren, omdat ze begrijpen hoe die beelden gemaakt zijn.

Dansende kinderen bij workshop De Dansers
Workshop van De Dansers op de Johannesschool in Utrecht Overvecht

Creatief Vermogen Utrecht streeft naar een creatieve stad, waarin alle culturele instellingen en ook scholen uit verschillende wijken van de stad vertegenwoordigd zijn. Het lerend netwerk zorgt ervoor dat een aanzienlijk deel van de leerlingen in Utrecht een ontwikkeling doormaakt waarbij leerlingen grip krijgen op hun creatief vermogen.

Het project Creatief Vermogen Utrecht wordt geleid  vanuit TivoliVredenburg en HKU en is  een project in het kader van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Dit project is gestart in 2013 en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie, (FCP) en de Gemeente Utrecht.

 

Anke Klein opent CVU 2021-2024
Wethouder Anke Klein opent CVU 2021-2024 in de digitale nieuwjaarsborrel

 

CVU 2021-2024 geopend tijdens de digitale nieuwjaarsborrel
CVU 2021-2024 geopend tijdens de digitale nieuwjaarsborrel