Mijn Creatieve Stad

Creatief Vermogen Utrecht gaat de wijk in! In Mijn Creatieve Stad doen leerlingen onderzoek naar hun leefomgeving. Wat maakt de wijk bijzonder? Wat is er te zien? Wat kleurt de wijk? En waar zijn ze trots op? 

Mijn Creatieve Stad is een multidisciplinair programma waarbij leerlingen van groep 8 van verschillende scholen elkaar ontmoeten en als creatieve makers aan de slag gaan. Theatermakers, kunstenaars en of vakdocenten uit het netwerk van Creatief Vermogen Utrecht komen langs op de school om samen met de kinderen hun culturele omgeving te onderzoeken. In de gekozen culturele discipline (denk aan beeldende kunst, theater, dans, muziek en media) creëren de leerlingen kunst over hun wijk, die ze feestelijk presenteren aan klasgenoten, ouders, broertjes en zusjes. 

 

Pilot ‘Mijn Creatieve Stad’

In maart 2023 startte de pilot van Mijn Creatieve Stad met groep 8 van de OBS Kees Valkenstein en cultureel partners Click F1 en CO Utrecht. De leerlingen konden kiezen tussen een filmproject van Click F1 of een dansproject van CO Utrecht. De twee culturele partners kwamen meerdere keren langs op school voor workshops en gingen samen met de leerlingen de wijk in. Het resultaat van Mijn Creatieve Stad werd gepresenteerd tussen de oude cellen van het momenteel leegstaande Pieter Baan Centrum.

Mijn Creatieve Stad vinden we erg geslaagd. Zowel de danslessen, medialessen en het optreden. De leerlingen zijn mega enthousiast aan het werk gegaan en ze vonden het erg leuk dat ze veel vrijheid hadden in het bedenken wat ze wilden maken, hoe ze dat gingen doen en met wie.

Lyn van Tuil
Leerkracht groep 8 Kees Valkenstein