Trainingsaanbod

De parels van Creatief Vermogen Utrecht

Binnen Creatief Vermogen Utrecht (CVU) werken scholen en culturele partners samen om cultuuronderwijs een vaste plek binnen de school te geven. Na 10 jaar creatieve partnerschappen doken we de parels uit de ontwikkelde trainingen op en brachten ze bij elkaar.

Omdat Creatief Vermogen Utrecht haar tienjarig jubileum viert, worden deze parels uit het netwerk kosteloos aangeboden. Let wel: op = op! Kan jouw school een creatieve injectie gebruiken? Ben je op zoek naar een interventie voor een studiedag? Neem contact op via info@creatiefvermogenutrecht.nl om samen de mogelijkheden door te spreken.

Bekijk hieronder de parels van Creatief Vermogen Utrecht.

Kunstexplosie

Beeldend maakproces

Hoe kun je op een speelse manier het creatief proces bij leerlingen stimuleren? Maak kennis met Kunstexplosie, een toolbox waarbij je handvatten krijgt om creatieve opdrachten te ontwikkelen. In de training maak je een beeldend werk door het combineren van een thema, materiaal en techniek. Door te associeren, je fantasie te gebruiken en fouten te durven maken krijg je inzicht in je eigen creatieve proces

📍De Vrijstaat

Digitale geletterdheid

Werken met digitale tools

Digitale vaardigheden zijn voor leerlingen een must om zelfredzaam te worden. In deze training duik je in een digitale tool en leer je deze creatief in te zetten in je lessen. Kies voor Makey-Makey, Greenscreen, Canva of Storyboard That, een digitale tool om stapsgewijs een storyboard te maken. Elke tool raakt meerdere gebieden aan van de SLO inhoudslijnen digitale geletterdheid.

📍Click F1

Film in de klas

Beeldtaal en film

Hoe kun je film in de klas inzetten om te communiceren en op een creatieve manier verhalen vertellen? In de training werk je in groepjes aan je eigen film. Je kunt kiezen om een filmtrailer te maken met behulp van een aangeleverd verhaal, storyboards en shotlist. Of je maakt helemaal zelf een stopmotion film.

📍Hoogt on Tour

Theaterlessen

Verbeelding AANzetten

Theaterlessen gegeven door de eigen leerkracht zijn voor een leerling van grote waarde. Maar hoe kun je theaterles geven op een manier die bij je past? Tijdens deze training krijg je tools en theateropdrachten waarbij je je eigen verbeelding aanzet. Leerkrachten worden ondersteund in het vinden van hun eigen theaterdidactische vaardigheden.

📍Cultuurknooppunt

Red de creativos generalos

Creatief proces

Hoe ga je om met alle verschillende creatieve processen in je klas? Hoe bied je rumte aan alle mogelijke vormen tijdens de kunstlessen? Creativiteit is grillig en laat zich bij iedereen anders zien. Tijdens deze hands-on training ervaar je hoe je zelf een creatief proces doorloopt, en op welke wijze dat voor jou en je collega’s verschilt.

📍KOPA

De creatieve stad in kaart

Culturele omgeving

Utrecht is een schatkamer vol kunst en cultuur. In deze training breng je die schatkamer, met input van ouders en kinderen in kaart.Je kijkt naar de buurt, de wijk rondom de school en de stad en je koppelt deze aan de kernwaarden, leerlijnen of thema’s binnen kunst, cultuur en burgerschap. Om input op te halen is er vooraf een gesprek met de cultuurcoordinator.

📍De Maakruimte

Creatieve Energizers

In dans, theater & muziek

In deze training ervaart het team diverse korte energizers in dans, theater en muziek die zo in de klas kunnen worden uitgevoerd. Na afloop ontvang je een digitale hand-out met een playlist waarin alle energizers beschreven staan. Je kunt kiezen voor de afzonderlijke kunstdisciplines of juist een combinatie. Plezier, samenwerken en inspiratie staan voorop.

📍Cultuuronderwijs Utrecht

Hoge Hoeden Spel

Vakintegratie

Met dit spel train je jezelf en je teamgenoten in vakoverstijgend denken en werken. Door lootjes te trekken uit de hoge hoed ontstaan verrassende combinaties, steeds een kunstdiscipline met een cognitief schoolvak. Hoe tover jij deze twee elementen om tot een nooit eerder bedacht spiksplinternieuw lesontwerp waar je zelf zin in krijgt

📍HKU

Creatieve grondhouding

Creativiteit begeleiden

Creativiteit in de klas vergt een andere pedagogische en didactische aanpak. Hoe zorg je dat kinderen in een creatieve flow komen? Hoe begeleid je kinderen door hun creatieve blokkades? Hoe kom je zelf in een creatieve mindset? Tijdens deze training door Creatief Vermogen Utrecht krijg je inzicht in jouw handelen in het begeleiden van het creatieve proces en leer je hoe je een ‘Creatieve Grondhouding’ aan kunt nemen.

📍HKU

Dans in de klas

Creativiteit en beweging

Dansen betekent je energie en intuïtie laten stromen. Maar hoe pak je dit aan in de klas? Laat je inspireren door De Dansers. Kom in beweging, ervaar het zelf, zet je zintuigen open en ga naar huis met energizers voor in de klas.

📍De Dansers