Er zijn vijf onderdelen die samen de creatieve grondhouding vormen, met bijbehorende vaardigheden. Natuurlijk beïnvloeden ze elkaar sterk.
Bundel en werkboek Handelen in het hier en nu
In april 2022 verscheen de bundel en het werkboekje Handelen in het hier en nu. De creatieve grondhouding van de leerkracht. In de artikelen in deze bundel duik je de literatuur in, en bekijk je de creatieve grondhouding vanuit het perspectief van een leerkracht, een schooldirecteur, creatieve onderwijsmakers en een expert. De artikelen en het bijbehorende werkboekje staan bol van oefeningen en tips.
De bundel en werkboekje zijn geschreven door:
- Salomé Nobel, Creatief Vermogen Utrecht kernteam (HKU)
- Linda Rosink en Manja Eland, Kopa
- Nartano Glijn, (oud-)directeur basisschool voor bijzonder onderwijs
- Janneke Bakker, leerkracht op de Nieuwe Regentesseschool
- Lisette Bastiaansen, gepromoveerd op de ‘pedagogische betekenis
van aandachtige betrokkenheid’.
To be a teacher, that is my greatest work of art
Oefenen: je creatieve grondhouding wakker schudden
Voor CVU zijn door Salomé Nobel een training en dagelijkse oefeningen ontworpen om door middel van theaterimprovisaties en meditatietechnieken je creatieve grondhouding wakker te houden. Op dagelijkse basis een kleine prikkel geven aan het bewust worden en ontwikkelen van jouw grondhouding? Ontdek hoe inspirerend dat is voor jou en je klas!
Voeg een van de onderstaande agenda’s toe aan je persoonlijke agenda, en ontvang iedere werkdag een mini-opdracht die je ongeveer 5 minuten kost om uit te voeren. De opdrachten zijn in eerste instantie bedoeld voor jouw persoonlijke ontwikkeling, in de overtuiging dat daarmee ook bij je leerlingen iets teweeggebracht wordt, hoe klein ook. Soms zijn de oefeningen echt bedoeld voor jou alleen, vaak kun je het ook met de klas of iemand uit je omgeving uitvoeren.
Je kunt kiezen uit 5 mixen die elk twee weken duren (10 opdrachten per mix). Open de agenda in je browser via een van onderstaande knoppen en klik rechtsonder op het + teken om de agenda aan je Google Agenda toe te voegen. Gebruik je een andere app? Gebruik dan de iCalbestanden die je verderop vindt.
Liever een specifiek onderdeel van de creatieve grondhouding trainen? Ga dan naar onderstaande pagina’s om de opdrachten per onderdeel te bekijken.




Zelfbewustzijn: continu reflecteren
veranderen van het ‘didactisch contract’ (het principe dat leerlingen het goede antwoord proberen te geven op de vraag die de leerkracht stelt, waarvan ze weten dat de leerkracht het antwoord weet), op jezelf en de situatie reflecteren, liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en de ander, flexible purposing (het verschuiven van je doelen terwijl je midden in het werkproces zit), groeimindset ontwikkelen.
