De Vrijstaat

In de samenwerking tussen De Vrijstaat en de partnerscholen staat zelf kunst maken en beleven samen met een professionele kunstenaar centraal. Samen met de scholen ontwikkelen we een doorlopende leerlijn waarin de leerlingen kennismaken met verschillende kunstdisciplines. Volgens het meester-gezel-leerling principe leren de kinderen werken met de materialen en technieken van de kunstenaars en werken zo toe naar een eindpresentatie.

Het doel is kinderen en jongeren kennis te laten maken met kunst en kunstenaars uit diverse disciplines en deze uit te nodigen actief onderdeel uit te maken van het creatieve proces tussen kunstenaar, kunst en de wereld waarin wij leven. Het ontwikkelen van het creatief vermogen is hierbij altijd het uitgangspunt.

De Vrijstaat is partner van:

OBS De klimroosKSU De AchtbaanKBS Hof ter Weide, de Boomgaard en SBO St. Maarten

Een creatief vermogend kind bouwt aan een creatief vermogende wereld.

Daphne de Bruin, artistiek leider de Vrijstaat

Kunstenaars zijn specialisten in creatieve processen

Wij geloven dat kennismaken en werken met een kunstenaar een essentiële bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen van het creatieve vermogen. Kunstenaars zijn specialisten in creatieve processen.  Niet de eindbestemming maar de route er naar toe is waar we de uitdaging kunnen vinden.Dit jaar werkt kunstenaar Jolanda Schouten, vanuit de HKU onderdeel van Creatief Vermogen Utrecht, samen met De Vrijstaat aan FlowerBomb. “Flower Bomb gaat over de energie van kleur, van ontluikende zaadjes die in NO TIME tot een veld van diepgele zonnebloemen, helderpaars kattenkruid, donkerrode amarylissen, knalgeel koolzaad en knalroze monarda’s uitbarsten. Planten zijn totaal coronaproof, ze zijn ons voedsel, onze schone lucht, onze healing voor een leefbare prachtige blauwe planeet.”

Voor leerkrachten bieden wij trainingen aan om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school.

Beeldende kunst en Theater

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media, kunst in de openbare ruimte en theater. De Vrijstaat heeft daarbij zowel een podium- als een werkplaatsfunctie. Twee keer per jaar hebben wij een interactieve expositie waar leerlingen kennis kunnen maken met het werk van verschillende kunstenaars. Volgens het meester-gezel-leerling principe worden verdiepende lessen gegeven in de klas, waarin de leerlingen werken met de materialen en technieken van de kunstenaar. Daarnaast produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling waarbij de professionele cast wordt aangevuld met kinderen en jongeren uit diverse talentontwikkelingstrajecten. Doel van deze werkwijze is een synergie tussen verschillende leeftijdsgroepen tot stand te brengen waarin kennis, ambacht en passie gedeeld kunnen worden.

Meer lezen?

Hieronder vind je downloads, artikelen en meer.

Charlotte van Eijsden

Charlotte van Eijsden coördineert alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en zij is eerste aanspreekpunt voor basisscholen. Daarnaast is Charlotte de vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie.