De Muziekroute

De MuziekRoute laat kinderen op een creatieve manier kennis maken met muziek. Het maken van je eigen muziek en het eigenaarschap van de leerlingen staat centraal. In de partnerschappen wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn vanaf groep 1 t/m groep 8. In groep 5 krijgen de kinderen in kleine groepjes instrument les. Ze kunnen kiezen uit: slagwerk, viool, gitaar en trompet.

Volgens de principes van ‘Creative Collaborative Music Making’  maken de kinderen vanuit improvisaties hun eigen composities waardoor zij echt eigenaar zijn van de muziek die ze spelen.

De Muziekroute is partner van:

CBS de SchakelJoannes XX11OBO SpoorzichtMattheusschoolOBO de WatertorenBrede School Overvecht

Minimaal 3 keer per jaar geven de leerlingen een concert. Het jaar wordt groots afgesloten op het grote podium van TivoliVredenburg met een aantal scholen tegelijkertijd.

In schoolvakanties kunnen kinderen samenspelen in het MuziekRoute ensemble. Voor bovenbouwleerlingen is het mogelijk om na schooltijd op school les te blijven volgen op hun instrument.

Iedereen improviseert op z’n eigen niveau, nooit te makkelijk, nooit te moeilijk en kan altijd trots zijn op het eigen resultaat.

Erzsi Ladage, observant cajonles door vakleerkracht Rachid

In de klas

Erzsi Ladage, observant cajonles door vakleerkracht Rachid vertelt: “Op basis van al eerder geoefende cajontechnieken en ritmes en breaks, werken de leerlingen tijdens de slagwerkles samen aan een muziekstuk. Twee aan twee verzinnen ze, al improviserend, hun eigen ritme. Aan het eind van de les klinkt het stuk als geheel, met intro, basisbeat, stiltes, de zojuist verzonnen ritmes en een eindbreak. Vooral tijdens het werken in duo’s, hoor je goed hoe vaardig één jongen met de cajon is: echt improviserend, elke keer anders, maar steeds strak getimed. Als het gaat om talent ontdekken is deze ‘prutstijd’, het zelfstandig experimenteren, onderzoeken en uitproberen, onontbeerlijk. De kaders, in dit geval de cajon, de speeltechniek en de groove, werken als houvast, maar niet als beperking. Iedereen improviseert op z’n eigen niveau, nooit te makkelijk, nooit te moeilijk en kan altijd trots zijn op het eigen resultaat. De verrassing van het klankbeeld dat ontstaat als alles samenkomt,is onbetaalbaar.”

De MuziekRoute werkt vanuit een verhaal dat klankbeelden oproept en uitdaagt tot het verzinnen van eigen teksten, klanken en beweging daarbij. Zo maakte een andere culturele partner, De Dansers, een dans bij de muziek van de MuziekRoute.

‘Wat was het geweldig tijdens de eindconcerten in TivoliVredenburg. De kinderen, aanwezige ouders en wij als leerkrachten hebben enorm genoten!! En we genieten nog na…. Zoiets vergeten ze hun hele leven niet.’

Anneke van der Plaats - Leerkracht OBO Spoorzicht

Interview met Hubert Grachten van OBO de Gagel

OBO de Gagel uit Overvecht en creatief partner De Muziekroute werken al een aantal jaar nauw samen aan het verankeren van kunsteducatie in het onderwijs. Leerkracht Hubert Grachten (groep 5) vertelt met veel plezier over de samenwerking: ‘De Muziekroute geeft de kinderen een kans die wij hen als school nooit kunnen bieden.’ Lees het hele interview!