Ontwerpsessie CVU 2021-2024
Vanaf 2021 zal een nieuwe subsidieperiode van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit ingaan, dit is de regeling waar Creatief Vermogen Utrecht onder valt. In 2019-2020 zijn er bijeenkomsten waarin we […]
Hoe creëren we als leerkracht in de klas ruimte voor divers creatief gedrag?
Hoe creëren we bewustzijn over ons handelen? H
oe kunnen we vanuit een ontspannen ‘hier en nu’ positie, aandachtig zijn bij onszelf en de leerling?
In deze live trainingen duiken we dieper in deze vraagstukken. We werken vanuit theater- improvisatiespelletjes en meditatietechnieken aan een open en speelse grondhouding. Met grondhouding wordt bedoeld:
Een fysieke, mentale en creatieve staat van zijn, die een leerkracht in staat stelt om bewuste keuzes te maken over zijn handelen, die voortkomen uit een verbale of non-verbale interactie tussen leerkracht en leerling van dat specifieke moment, zodanig dat de leerling in een creatieve flow komt of blijft.
Uit de literatuur komen voor zo’n creatieve grondhouding vijf onderdelen tevoorschijn. Natuurlijk beïnvloeden ze elkaar sterk.
In deze training staan je presentie en de kunst van het improviseren centraal. Hoe blijf je wendbaar en speels als er veel op je afkomt?
Wat levert het je op:
De training bestaat uit twee dagdelen: 6 oktober en 3 november, van 15.00 – 17.00 uur. Tussendoor zijn er online mini-oefeningen via website en google agenda.
De training wordt gegeven door Salomé Nobel.
Er is plek voor 12 deelnemers.
Aanmelden via het formulier onderaan deze pagina.
Meer info per dagdeel
Dagdeel 1
Kennismaking met je grondhouding. We werken aan vertrouwen in je eigen handelen, aan de (fysieke en mentale) balans tussen alertheid en ontspanning. We onderzoeken wat improviseren jou en de leerling zou kunnen opleveren. Via rollenspel experimenteren we met veelvoorkomende casussen uit de klas waarbij een leerling vastloopt in het creatief proces. Hoe handel jij dan als leerkracht?
Dagdeel 2
Verdieping van je grondhouding. We werken aan het durven volgen van fysieke en creatieve impulsen en aan het veranderen van het didactisch contract. We onderzoeken wat er nodig is om vanuit echt contact te reageren op de ander en vragen te stellen die het creatief vermogen van je zelf en de leerling prikkelt. We maken ruimte voor casussen die jullie aandragen.
Vanaf 2021 zal een nieuwe subsidieperiode van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit ingaan, dit is de regeling waar Creatief Vermogen Utrecht onder valt. In 2019-2020 zijn er bijeenkomsten waarin we […]
Lezing van Mark Mieras over de kracht van het kinderbrein voor Creatief Vermogen Utrecht.
We trappen de nieuwe periode 2021-2024 af met onze nieuwjaarsborrel op vrijdag 15 januari om 15.00 uur via Zoom.