Agenda _

18 mrt

Kennisdelingsbijeenkomst: Vrijheid

Wij zijn vrij om te denken, te doen, onze mening te geven en te leven zoals wij dit willen. Hoe kunnen wij kinderen de waarde van vrijheid laten voelen? Kunstenaars houden ons daarin vaak een spiegel voor.

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Creatief Vermogen Utrecht sluit in samenwerking met Kunst Centraal hierbij aan met een kennisdelingsbijeenkomst. In deze bijeenkomst laten we zien hoe je met filosofie, beeldende kunst, dans en muziek bij kunt dragen aan vrijheid. Interessante sprekers en praktische lesideeën brengen inspiratie en handvatten.

Programma
Verhalenverteller Sahand Sahebdivani is de plenaire spreker en er zijn workshops van o.a.: Het Filiaal, Click F1, De Dansers, Sounds of Change, Kamp Amersfoort en Sahand Sahebdivani. Het uitgebreide programma wordt later bekend gemaakt.

  • Voor: leerkrachten en directeuren, vakleerkrachten, culturele partners, educatief medewerkers, studenten HKU en Pabo
  • Datum: Woensdag 18 maart 2020
  • Tijd: 15:30 – 17:30 uur (inloop vanaf 15:15 uur)
  • Locatie: TivoliVredenburg
  • Prijs: Deelname voor CMK scholen is gratis. Aanmelden is noodzakelijk. Voor scholen die niet aan CMK meedoen is de toegang € 35,- per deelnemer, maar elke tweede deelnemer is gratis. Studenten toegang € 15,- maar elke tweede deelnemer is gratis.

Aanmelden via Kunst Centraal via deze link. 

 

Over de workshops


Click F1 met Homies: de kracht van creativiteit

Als je een goed verhaal hebt, willen mensen naar je luisteren. Maar hoe geef je jouw eigen verhaal vorm?

Click F1 ontwerpt media-educatie voor o.a. 5 basisscholen binnen Creatief Vermogen Utrecht en in jeugdgevangenissen. Uit beide werelden putten ze inspiratie en kennis om vanuit intrinsieke motivatie jeugd “aan” te zetten. In deze workshop maak je kennis met Homies, een educatief project rond analoge en digitale storytelling voor jongeren in detentie. Homies zorgt ervoor dat jongeren op een creatieve manier aan hun persoonlijke en digitale skills kunnen werken, zoals ook in het basisonderwijs. Deze workshop biedt 3 stappen die ClickF1 altijd in hun educatieprogramma’s doorloopt: receptief, reflectief en actief. Er is eerst storytelling en rap door Leroy van de Hurk. Hij heeft in jeugdgevangenissen gezeten en is inmiddels ritmisch dichter, rapper, muzikant en workshopleider in het onderwijs. Daarna een korte kennismaking met het door ClickF1 ontworpen kaartspel Homies. Hoe zet je jeugd ‘aan’ om zich het receptieve gedeelte in jouw eigen verhaal, tekst, gedicht eigen te maken? Tenslotte leren deelnemers hun eigen verhaal te vertellen en vorm te geven met behulp van digitale tools in een ministudio.

De Dansers met De Kunst van de Vrijheid

De Dansers maakt dansconcerten die ongeremdheid aanwakkeren en inspireren tot samenzijn, om lijfelijkheid en verbinding een plaats te geven in de samenleving. Want de taal van het lichaam spreken we allemaal.

In de klas geven we vrijheid vorm in beweging en vrijheid met elkaar. Iets nieuws uitproberen is zinvol, dingen kun je óók van een andere kant bekijken. En: fouten maken mag! In fysieke opdrachten werken we aan samenwerken, initiatief nemen, luisteren, accepteren, vertrouwen geven en nemen, grenzen stellen en aanvoelen en improviseren.

Sounds of Change

In iedere groep en ieder persoon schuilt creativiteit en eigenheid. Met dit gegeven zet Sounds of Change muziek in om sociale verandering teweeg te brengen. Ze trainen hulpverleners, docenten, vrijwilligers en muzikanten om muziek te gebruiken in hun werk met (getraumatiseerde) kinderen en jongeren in conflictgebieden en vluchtelingenkampen in het midden oosten. Momenteel zijn ze actief in Libanon, Jordanië, de West Bank, Egypte en Noord Irak.

Als je gaat improviseren en creëren in een groep, draagt iedereen medeverantwoordelijkheid. Er wordt een beroep gedaan op de creativiteit en het oplossend vermogen van elke deelnemer.  In deze workshop neemt Sounds of Change je stapsgewijs mee in een creatief muziekproces en werk je samen naar een gemeenschappelijk einddoel.

 

alle evenementen